Malaltia i reacció del cos

En disposar sobre el model els símptomes i altre informació rellevant del pacient, podrem veure quin o quins humors estan en excés i podrem establir el diagnòstic global de desequilibri del terreny, causa dels problemes, dolors i/o malalties, del pacient.

Cal no oblidar, però, que el cos intenta sempre restablir espontàniament l’equilibri entre els 4 components del terreny. Si ho aconsegueix, el desequilibri passa desapercebut i tots els símptomes desapareixen ràpidament, però si no és així, el pacient patirà els signes del desequilibri, és a dir, els símptomes de la malaltia, i també els símptomes de la reacció del cos.

Causa, malaltia i reacció

Les reaccions del cos tenen sempre com a objectiu augmentar l’humor, és a dir, la component del terreny, que està disminuït (per exemple, la febre) o eliminar substàncies inútils i nocives (per exemple, la tos). I, sovint, el que molesta més al pacient són les reaccions del cos més que els símptomes de la malaltia.

Per tant, serà necessari determinar quins signes i símptomes corresponen a la causa de la malaltia, quins a la malaltia en si i quins a la reacció del cos, doncs el tractament, en general, s’adreçarà a tractar la causa i la malaltia i no pas les reaccions que, si bé són insuficients, per aquesta raó hi ha malaltia, són no obstant útils.

El que complica una mica les coses, i per això cal prestar atenció al context i tenir una visió de conjunt, és el fet que un mateix símptoma pot estar relacionat amb més d’un possible excés d’un humor. Per exemple, el restrenyiment pot ser de tipus Vent o de tipus Sang, l’obesitat de tipus Flegma o de tipus Sang, etc.

Per tenir la visió completa amb tots els detalls del context, caldrà incloure en el model tota la informació rellevant referent al terreny de la persona. Així doncs, a banda de tots els símptomes, caldrà prestar atenció a la constitució i temperament de la persona, l’edat, l’estació, l’alimentació, etc.

Pel que fa a les causes del desequilibri, cal dir que n’hi ha 4 de possibles, les quals podem trobar aïllades o combinades entre si: els traumatismes (físics o psíquics), les carències en l’alimentació, les toxines i l’insuficiència digestiva. Els traumatismes es tractaran amb Mioterapia i/o Acupuntura i la resta de causes, degudes a una mala alimentació, amb medicina natural.