La moxibustió

La moxibustió ès una tècnica terapèutica utilitzada des de fa milers d’anys per la medicina xinesa i que és part integral de la pràctica de l’acupuntura.

MoxibustióLa moxibustió consisteix en escalfar els punts d’acupuntura amb una moxa sostinguda a pocs centímetres de la pell. Les moxes són una mena de cigars fets d’Artemisia que un cop encesos no s’apaguen i proporcionen una calor suau i agradable la intensitat de la qual pot ser graduada allunyant o apropant la moxa al punt d’acupuntura que es tracta. A banda de les moxes d’Artemisia, també n’hi ha de carbó que permeten aconseguir un efecte similar a les d’Artemisia i desprenen menys fum i fan menys olor.

La moxibustió és inseparable de la pràctica de l’acupuntura ja que escalfar amb una moxa els punts d’acupuntura permet obtenir un efecte terapèutic diferent al que s’aconsegueix estimulant-los amb una agulla o un estímul mecànic. De fet, hi ha punts d’acupuntura que, en la pràctica, només es moxen i no es punturen mai. En aquest sentit, podem dir que no es pot fer bona acupuntura si no es fan servir també moxes.

La moxibustió permet proporcionar calor al cos i fer-ho en determinats punts on l’aportació de calor li és més útil, ja sigui pel seu efecte local en alguns casos o pel seu efecte benèfic global en d’altres. En aquest sentit, cal dir que la utilització de moxes és molt útil -imprescindible, podríem dir- quan es tracten problemes associats al fred (artritis reumatoide, fibromiàlgia, fatiga crònica, sinusitis, etc.).

Modernament s’han creat noves formes d’administrar calor per fer moxibustió, per exemple, amb un laser, però nosaltres preferim fer-ho utilitzant moxes, d’acord amb el mètode tradicional.