Aplicacions de la Mioteràpia

La Mioteràpia permet tractar els problemes deguts a un desequilibri mecànic del cos. És a dir, tots els problemes deguts a contractures musculars i les seves conseqüències. Això inclou molts més dolors i patologies del que d’entrada pot semblar. Classificats en funció de l’element al que habitualment se’n fa responsable, cal citar, sense ser exhaustius:

Mioteràpia

Músculs

Tots els dolors deguts directament a contractures musculars: torticolis, torticolis congènita, cervicàlgia, dorsàlgia, lumbàlgia, mal a l’espatlla (bursitis, conflicte subacromial, tendinitis del supraespinós, calcificació del supraespinós, etc.), al colze, al canell, a la mà, al maluc, al pubis, al còccix, al genoll, fasciïtis plantar, etc. i també altres patologies que sabem són degudes bàsicament a contractures musculars com són la majoria de vertígens, cefalea tensional, bruxisme, reflux gastroesofàgic i hèrnia de hiat, singlot, cames cansades, metatarsàlgia, etc.

Ossos (i cartílag)

La majoria de dolors que hom atribueix als ossos però que en realitat són deguts als músculs. Cal citar l’artrosi i les deformacions mecàniques de l’esquelet, en general: escoliosi, espondilolistesi, hèrnia discal, les síndromes rotulianes i la luxació de ròtula, cama més curta, genolls vars i genolls valgs, esperó calcani, galindons (hallux valgus), etc.

Nervis

Els problemes amb els nervis són molts cops deguts a contractures musculars que irriten al nervi directa o indirectament. Cal citar la ciàtica, cervicobraquiàlgia, túnel carpià, neuràlgia intercostal, cruràlgia, etc.

Tendons

Els tendons tenen com a funció transmetre la força que fa el múscul a l’os en que s’insereix el múscul per mitjà del tendó. Les tendinitis i tendinosis són degudes a la tensió excessiva que el múscul contracturat exerceix sobre el tendó.

Burses

Les burses són com politges sobre les que llisquen els tendons per canviar la direcció de la força exercida pel múscul i esmorteir el fregament del tendó amb els ossos o d’altres teixits. Les bursitis, és a dir quan una bursa s’inflama i fa mal, són degudes a que la bursa esta pressionada per algun altre element, un tendó o un múscul, habitualment.

Lligaments

Els problemes amb els lligaments són deguts a la força excessiva d’algun múscul que desequilibra l’articulació i manté en estat de tensió al lligament o per algun traumatisme patit en una direcció no fisiològica de moviment, en que no hi ha cap múscul per protegir l’articulació de manera que els lligaments reben tot l’impacte del xoc. El cas més habitual és el dels esquinços de turmell però també diversos dolors a la mà, al peu i al genoll (lligaments laterals, lligaments creuats) són deguts a aquestes causes.

Altres

Hi ha diverses patologies que hom no associa habitualment amb una possible causa muscular (de la musculatura tònica) però que no obstant hi poden tenir relació. Per exemple, cal citar les següents: estrabisme i miopia de l’infant, sinusitis, disfàgia, disfonia, asma, alguns dolors precordials, algodistròfia o atròfia de Sudeck, contractura de Dupuytren, còlics nefrítics, cistitis recurrents, etc.

En aquesta pàgina trobareu una llista no exhaustiva de les patologies que es poden tractar amb Mioteràpia i/o acupuntura, amb una explicació més completa de les seves característiques i tractament proposat per a algunes d’elles.

Contraindicacions

Les contraindicacions per a la Mioteràpia són les habituals de les teràpies manuals: flebitis, metàstasis i infeccions.

Les fractures, luxacions i ruptures fibril·lars no es tracten inicialment amb Mioteràpia però, en canvi, serà convenient utilitzar-la en el procés de rehabilitació.

En cas de portar una pròtesi, es pot fer igualment Mioteràpia tenint cura de no actuar directament sobre l’articulació amb la pròtesi.