Torticolis congènita del nadó

Torticolis congènita

La torticolis congènita del nadó és una patologia que es caracteritza perquè el nadó presenta rigidesa i falta de mobilitat a la columna cervical i manté una postura amb el cap inclinat cap a un costat i rotat cap a l’altre (és a dir, per exemple, el cap inclinat cap a l’esquerra i girat cap a la dreta).

Si bé caldrà sempre descartar d’altres possibles causes, la causa més habitual d’aquesta deformació és una contractura del múscul Esternoclidomastoïdal (SCM). El tractament que es fa habitualment consisteix en fer estiraments passius d’aquest múscul i en estimular al nadó -al alimentar-lo, al tenir-lo en braços, al posar-lo al bressol, etc.- per a que tingui tendència a adoptar la posició contraria a la de la deformació i estiri activament el múscul. El tractament acostuma a ser llarg i requerir moltes sessions. A més és dolorós i per tant el nadó acostuma a plorar mentre es fa. Alguns cops, quan el tractament no és efectiu, es pot arribar a intervenir quirúrgicament al nadó.

Mioteràpia

Aquest és un problema mecànic que es pot resoldre molt bé amb Mioteràpia. D’acord amb la Mioteràpia, la causa de la torticolis congènita del nadó és fonamentalment una contractura muscular del SCM deguda a un estirament brusc o excessiu sofert pel múscul durant l’embaràs o el part. Hi ha un desequilibri mecànic que es manifesta principalment amb la contractura del SCM i, de vegades, amb d’altres deformacions.

Per tractar-la no s’ha d’estirar el SCM, sinó fer justament el contrari. Cal accentuar la deformació passivament, escurçant així el múscul, de forma suau i totalment indolora, i mantenir-lo una estona petita en aquesta posició. Com que és una mobilització passiva, el múscul no treballa i està distes. Per tant, al aproximar-ne les insercions, el múscul es relaxa i, al mantenir-lo en aquesta posició una estona, els receptors interns del múscul que en regulen la força recuperen el seu funcionament normal, malmès a causa de l’estirament brusc o excessiu inicial, i això fa que el múscul es relaxi i cessi en la seva contractura.

És un tractament indolor, ràpid i eficaç que, malauradament, els metges i fisioterapeutes d’aquí desconeixen.