Infecció per Candida Albicans (Candidosi o Candidiasi)

Candida AlbicansLa Candida Albicans és un llevat (un tipus de fong) que forma part i es troba naturalment en la nostra flora intestinal. Habitualment conviu en equilibri amb la resta de fongs i bactèries que poblen el nostre intestí on desenvolupen activitats que ens són necessàries i beneficioses per al correcte desenvolupament del nostre metabolisme.

No obstant, a causa de l’excessiu consum de sucres -de sucres refinats, de fet- o a l’ús perllongat d’antibiòtics, la presència de la Candida Albicans a l’intestí pot augmentar desmesuradament i provocar una alteració del metabolisme i un afebliment del sistema immunitari, a banda d’arribar a afectar i provocar micosis en altres parts del cos -la vagina, la boca i les ungles són les més habituals-.

MuguetDe fet, aquesta malaltia solia afectar nadons (el clàssic muguet, a la boca) i persones amb el sistema immunitari afeblit i no és fins fa poc temps que, amb la gran quantitat de sucre refinat que caracteritza la nostra (mala) alimentació actual, aquesta malaltia ha esdevingut una malaltia prou comuna, que afecta persones adultes altrament sanes, sobretot dones.

Els símptomes més habituals associats a l’infecció per Candida Albicans són problemes digestius crònics (colitis, restrenyiment, diarrea, gasos als budells, etc.), irritació i picor, fatiga crònica, agafar pes o dificultat per perdre’n, al·lèrgies, regla irregular o dolorosa, infeccions d’orina, dolors articulars, mal de cap, ansietat, falta de concentració, etc.

Diagnòstic

A banda dels seus símptomes més habituals i d’algun signe específic de la seva presència, la confirmació del diagnòstic es fa mitjançant una coprocultura (anàlisi de les deposicions) o, preferiblement, amb un anàlisi d’orina adreçat específicament a detectar-ne els metabòlits.

Tractament convencional

El tractament amb medicació convencional es basa en l’utilització de diverses substàncies amb propietats antifúngiques que solen ser ràpides i efectives però que com que no tracten les veritables causes de l’infecció, l’alimentació inadequada i el desequilibri en la flora intestinal, donen peu a nombroses recaigudes i a que la malaltia es cronifiqui.

Tractament amb Medicina natural

Per a que el resultat del tractament sigui perdurable, cal aplicar un conjunt de mesures que restableixin en el cos les condicions que fan que el desenvolupament dels fongs sigui el normal o fisiològic. És per aquesta raó que cal un tractament integral que abordi les diverses causes i manifestacions del problema i inclogui canvis en l’alimentació i, de vegades, mesures d’higiene a banda de melites (espècies dissoltes en mel) i altres remeis de medicina natural per accelerar el procés.

El tractament tindrà els següents objectius:

  • Eliminar les causes que provoquen la proliferació de la Candida Albicans.

Això correspon essencialment a eliminar de la dieta totes les substàncies que l’afavoreixin: sucres, llevats, formatges fermentats, etc. També pot ser necessari aplicar canvis en els hàbits d’higiene personal.

  • Restaurar la capacitat digestiva del cos.

La capacitat digestiva del cos ve donada per la funció Bilis. Per augmentar-la caldrà,  d’entrada, seguir una dieta sana i equilibrada, sense sucres refinats i pocs productes lactis i que inclogui oli bo, sal, alls, espècies, etc. A més a més, serà convenient prendre melites (espècies dissoltes en mel) per aconseguir una reacció ràpida de l’organisme.

  • Restaurar l’equilibri de la flora intestinal

Això es farà en 2 passos. En primer lloc, per reduir la presència de Candida Albicans a l’intestí es podran utilitzar diversos remeis naturals com, per exemple, l’extracte de llavors de pomelo o diversos olis essencials. També pot resultar molt útil l’hidroteràpia de colon per netejar l’intestí gros.

A continuació, per restablir la flora bacteriana, caldrà prendre algun producte que incorpori probiòtics i prebiòtics.

  • Tractament local de les infeccions (vagina, boca, ungles, pell, etc.)

A banda dels tractaments de fons mencionats, quan hi hagi una infecció local de Candida Albicans serà necessari tractar-la directament. Així, per exemple, en cas de micosi vaginal es pot utilitzar una pomada amb òxid de zinc pels llavis i una solució amb extracte de llavors de pomelo per l’interior de la vagina.

Malgrat que els resultats del tractament seran ràpids, cal tenir en compte que per a que el resultat sigui perdurable caldrà mantenir una alimentació adequada i, eventualment, bones pràctiques d’higiene, durant un cert temps.