L’expressió “pagar en espècies” ja ens indica com de valuoses han estat les espècies al llarg de la història. De fet, en algunes èpoques havien valgut tant com l’or. Aquest valor de les espècies no era degut a la seva capacitat de donar gust als aliments o conservar-los -la sal ja serveix per fer-ho- sinó a la seva utilització com a remeis mèdics. Les espècies es troben en totes les fórmules medicinals (eficaces) al llarg de la història, des de l’antiguitat fins a la pèrdua del coneixement dels efectes de les plantes sobre el terreny amb l’arribada de la medicina moderna.
Hipòcrates parlava ja del “pebre indi” com a remei i els romans utilitzaven la via marítima que va, seguint la costa, des del Mar Roig fins a l’Índia. Durant l’edat mitjana el comerç d’espècies continuà per via terrestre i fou a la recerca de noves rutes per arribar a les terres productores d’espècies que Vasco de Gama feu la volta a Àfrica i Colom descobrí Amèrica. Posteriorment, el domini sobre les terres productores d’espècies fou motiu de conflicte entre els països europeus i font de riquesa d’alguns d’ells.
En l’actualitat tenim la sort de poder disposar a bon preu de totes les espècies. Això sí, cal vigilar que siguin com més fresques millor, a poder ser, senceres, i, sobretot, que no hagin estat irradiades.