Les carències en l’alimentació

Una altra causa important de malalties en els països industrialitzats és la carència d’oli de qualitat i sal, i també d’espècies, en l’alimentació.

Carència en oli de qualitat

Oli d'olivaLa carència en oli de qualitat és deguda a que l’oli refinat és més barat. L’oli bo és necessari per nodrir la Sang i que aquest humor pugui realitzar la seva funció de dissoldre els nutrients i les toxines. En cas d’absència d’oli de qualitat no es poden dissoldre les toxines -endògenes i exògenes- dels teixits i no són eliminades. D’altra banda, l’humor Sang queda debilitat i, en conseqüència el Vent augmentat, amb el risc d’aparició de malalties Vent -en general, les més greus- que això comporta.

Els primers estudis moderns sobre la necessitat d’oli de qualitat van ser realitzats per la doctora Kousmine, després de la segona guerra mundial. L’oli ha de ser verge, extret en fred a la primera premsada i, a poder ser, biològic. Quan no és així, es tracta d’un oli que ha estat escalfat durant el seu procés de producció i ha perdut les seves propietats nutritives i, si no és biològic, porta toxines. Per a que no perdi les seves propietats, cal prendre’l tal qual, sense haver-lo escalfat al cuinar.

Pel que fa a les varietats, el d’oliva, tot i ser ben sa, no és el més equilibrat i és convenient  complementar-lo amb oli de gira-sol, de sèsam i de colza.

També cal dir que l’oli refinat és el principal responsable del colesterol alt. Al eliminar els olis refinats de la dieta i incorporar-hi oli bo, el colesterol s’anirà normalitzant ràpidament.

SalerCarència en sal

La carència en sal és deguda a la creença -errònia- de que és perjudicial per la salut. Però, en aquest cas, perquè al llarg de la història hi hauria hagut sempre caravanes que afrontaven tota mena de perills per portar sal allà on no n’hi havia? Cal recordar que la vida s’originà al mar i que, de fet, l’ésser humà és un animal marí que s’ha adaptat a viure a terra. El nostre medi intern requereix sal i els aliments no n’aporten prou. En general, és la seva absència el que és perjudicial i, excepte en el cas de patir determinades malalties (del cor, tensió alta, etc.) que ho justifiquin, cal afegir sal al menjar. La sal, com l’oli bo, reforça la Sang i la seva absència afavoreix les malalties Vent (nerviosisme, insomni, ansietat, dolors articulars, al·lèrgies, dermatosis, etc.).

La sal és convenient que sigui completa i no pas refinada.

PebreraCarència en espècies

A més del saler, a la taula del restaurant hi trobem la pebrera. I això no és per casualitat. El pebre -com moltes d’altres espècies- no només no és nociu, com molta gent pensa, sinó que fa augmentar la Bilis i afavoreix la digestió, prevenint les malalties degudes a l’insuficiència digestiva.

El pebre i les espècies formen part dels millors remeis medicinals de tots els temps i és molt recomanable prendre’n.