Fibromiàlgia

Els punts de diagnòstic de la fibromiàlgiaLa fibromiàlgia és una síndrome de causa desconeguda que es caracteritza per dolor generalitzat, fatiga i alteració del son, a banda de diversos altres possibles símptomes (ansietat, depressió, cefalea, parestèsies, inestabilitat, distèrmia, colon irritable, etc.). El dolor és continu, accentuat a la nit, pot ser opressiu o lacerant, s’agreuja amb l’exercici intens, augmenta amb el fregament i la pressió i amb el fred i la humitat i s’acompanya de rigidesa al llevar-se o estar una estona en repòs que s’alleuja amb l’activitat del dia.

Afecta principalment a dones d’entre 30 i 55 anys i hi ha una certa predisposició genètica a patir-ne.

Tot i que no se’n coneix la causa, es pensa que pot ser deguda, entre d’altres possibilitats, a un processament anòmal de les senyals del dolor a nivell del cervell, caracteritzat per una hiperalgèsia. Normalment hi ha un traumatisme físic, infecció o xoc emocional que desequilibra al cos i actua com a factor desencadenant de la malaltia.

El tractament és simptomàtic, és a dir, inclou diversos medicaments (analgèsics, antidepressius, relaxants musculars, etc.) adreçats a tractar-ne els símptomes. També es recomana fer exercici de baixa intensitat i exposar-se a la llum del sol al matí.

Medicina natural integral

La causa de la fibromiàlgia la trobem, com en el cas de l’artrosi i de l’artritis reumatoide, en un excés d’estrés mecànic degut a un desequilibri muscular general que es manifesta amb múltiples contractures musculars. A banda de les contractures musculars generalitzades, el terreny Vent està molt augmentat i, en el cas de la fibromiàlgia, el cos és incapaç de reaccionar i corregir aquest excés de Vent.

El terreny Vent es caracteritza per un excés de fred i de sequedat. En la fibromiàlgia es habitual  trobar d’altres símptomes -sequedat dels ulls i de la boca, rinitis crònica (reacció al fred sec), colon irritable, etc.- que corresponen a un excés de sequedat en el terreny.

D’altra banda, el fred és l’element comú a aquestes tres malalties causades per un excés de contractures musculars que desequilibra al cos. En el cas de l’artrosi, hi ha un predomini del terreny fred i humit (Flegma) amb presència de toxines endògenes que la pèrdua de mobilitat provocada per les contractures afavoreix que es dipositin en les articulacions i fan que aquestes, poc a poc, vagin degenerant. En l’artritis reumatoide hi ha una reacció inflamatòria excessiva, de naturalesa calenta i humida, que malmet les articulacions i pot provocar també altres problemes. En canvi, en el cas de la fibromiàlgia, el cos és incapaç de reaccionar de manera efectiva a l’excés de fred sec i és el dolor muscular el que predomina en el quadre clínic.

Artritis, artrosi i fibromiàlgia

Tractament

El tractament de la fibromiàlgia s’adreçarà a eliminar les contractures musculars i a corregir el desequilibri del terreny, l’excés de Vent, veritables causes de la malaltia. El tractament inclourà tres mesures complementàries entre si.

Aportació de calor amb una moxaEn primer lloc, per combatre l’excés de fred que afecta al cos serà convenient utilitzar una tècnica terapèutica de la medicina xinesa anomenada moxibustió per proporcionar calor al cos. La moxibustió consisteix en escalfar determinats punts de la pell amb una moxa -una mena de cigar fet d’herbes que en cremar desprèn calor-. Per fer-ho, utilitzarem uns punts d’acupuntura precisos en els que la calor és particularment ben assimilada i profitosa per a tot el cos. D’aquesta manera reequilibrarem el terreny i disminuiran ràpidament el dolor i la fatiga.

En segon lloc, caldrà fer Mioteràpia per restaurar l’equilibri muscular del cos i treure les contractures musculars. D’aquesta manera farem també disminuir el dolor.

Finalment, com a tercera mesura, serà convenient ajudar al cos a reequilibrar el terreny mitjançant una alimentació saludable i l’acció de les melites (espècies dissoltes en mel). També caldrà adoptar bons hàbits -una mica d’exercici, prendre el sol al matí, etc.- per facilitar el son.